upp

Tips för att vandra

Träna rätt

Vandring och berg

Tips för att vandra

Att vandra är något väldigt speciellt... men den som väljer att lägga några höjdmeter bakom sig bör se till att förbereda kroppen. Benmuskler och uthållighet är kanske inte helt oväntat det två viktigaste punkterna. Om du väljer att ta med en ryggsäck (kanske till matsäcken) så är det viktigt att bygga upp kraft i ryggen och axlarna.Det här borde du träna:

  • Uthållighet
  • Ben
  • Rygg
  • Axlar

Här kommer våra träningstips för dig som vill ge dig ut och vandra:

Uppvärmning
Innan den riktiga träningen sätter igång bör man alltid värma upp kroppen i 5-10 minuter, t.ex. genom ett kort pass på FINNLOs Ellypsis E3000. Med den elliptiska tränare tränar du hela så kallade muskelkedjer istället för att bara träna enstaka muskler på ett dynamiskt sätt. På så sätt kan man effektivt förebygga skador och samtidigt förbättras reaktionsförmågan och koordinationen. Speciellt vid ojämna underlag kan dessa färdigheter vara till stor hjälp, t.ex. att undvika att stuka foten.

Uthållighet
Kom igång med träningen hemma med hjälp av vårt löpband för att bygga upp uthålligheten och stärka benmusklerna. Som nybörjare är det viktigt att inte sätta allt för stora krav på kroppen, utan att istället sätta klara mål. Bestämda tider på bestämda dagar och en träningspartner hjälper att hålla motivationen uppe. Nyckelorder är “regelmässig” träning. För att träna den grundläggande uthålligheten gäller följande: hellre oftare och kortare än sällan och längre, dvs. det är bättre med 30 minuters träning i säkert tempo 2-3 gånger i veckan än 1 timme fullt ös en gång i veckan. De otaliga berg- och dal profilerna ger en bra känsla för verklig vandring och gör det även roligare att träna.

Axel och rygg träning
Rygg och axel träning glöms gärna bort fastän det är väldigt viktigt eftersom man ofta har med sig tunga ryggsäckar när man går på “topptur”. FINNLOs MAXIMUM Träningstation är ideal för att komma i form. Med över 50 olika träningsmöjligheter och en benpressenhet kan du få all den förberedning du behöver för att ge dig ut och vandra.

Som alternativ föreslår vi FINNLOs Latsdragstation Multi-Lat-Tower. Börja kraftträningen hemma med latsdrag till bröstet eller i nacken. Beroende på vad du har för mål och hur din aktuella träningssituation ser ut väljer du vikt och repitionsantal som passar just dig. En lite lättare vikt och tre omgångar med 15-20 repititioner optimerar uthållighetskraften, lagom vikt och tre omgångar med 8-12 rep. stödjer muskeluppbyggningen och tung vikt och tre omgångar med 4-6 rep. ökar maxkraften.

Ben träning
Ojämnheter som rötter eller lösa stenar kan få vem som helst att snubbla. Skador som uppstår i samband med att man snubblar som t.ex stukningar eller i värsta fall benbrott är väldigt smärtsamma och läkningsprocessen är långdragen. Det är därför väldigt viktigt att stärka benmuskulaturen och träna balansen innan men ger sig ut och vandrar. Övningar på en benpress är bland de mest omtyckta och mest effektiva benövningarna inom kraftträning. Det speciella härmed är att många muskler tränas samtidigt och knä-, fot- och höftleden får alla jobba. Om du tränar enbernt blir det hela ännu mer effektivit och balansen sätts på prövning. Det gör att risken för att snubbla eller rent av ramla minskar drastiskt.

Magträning
Om man jobbar med att stärka ryggen får man inte glömma magen. De båda muskelområdena bör stå i relation till varanda. Integera magträning med AB Sensation i vardagen för att förbereda magmusklerna på längre vandringsturer. Den är lättanvänd och du kan träna innan frukost eller under reklamen när du tittar på TV. Magtränaren hjälper dig att utföra magövningar rätt och hjälper till att minska möjligheten för felbelastning.

Stärkning och uppbyggning av muskler
Roddträning med FINNLOs Aquon Pro Plus fokuserar på uthållighet och kraft (speciellt rygg och ben), så att kroppen optimalt förberedds på en ansträngande vandringstur med hjälp av en enda träningsform. Du kan variera din träning genom att ändra motståndet. Vid lägre motstånd kan du genomföra längre träningspass. På så sätt bygger du upp uthålligheten och ökar fettförbränningen. Om du är mer sugen på att bygga muskler för att komma upp för berget snabbare så är det bättre att jobba med mer motstånd. Då räcker det med ett intensivt 20 minuters pass. Dock håller sig uthållighetsträningen i bakgrunden, och fokus ligger på muskeluppbyggning och -stärkning.

Tips för vandring

Vandringsträning

Viktigt att tänka på
När du vandrar använder du i princip all muskler i kroppen. Den som vill komma hem med hälsan i behåll, bör inte enbart träna precis innan vandringen utan se till att hålla sig aktiv året runt.

Med de träningsredskap som vi föreslått förbereder du dina muskler perfekt på att ge sig ut och vandra:

  • Du tränar uthållighet
  • Benmuskulaturen stärks
  • Ryggen och axlarna tränas och stärks

Tillbaka till översikten

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00