Hantlar och viktskivor

Filter

37 artiklar

 1. Produktbild
  Hantel
  399,00 kr
 2. Produktbild
  Ny
  Skivstångsstänger 50 mm
  Så lågt som 1 990,00 kr
 3. Produktbild
  Ny
  Snabbfästen 50 mm
  Så lågt som 249,00 kr
 4. Produktbild
  Skivstång 30 mm 180 cm
  849,00 kr
  För närvarande slutsåld
 5. Produktbild
  76 kg Skivstång- och hantelset
  2 390,00 kr
  För närvarande slutsåld
 6. Produktbild
  Stjärnformade spännlås i plast
  299,00 kr
  För närvarande slutsåld
 7. Produktbild
  SZ-Lång skivstång Curlstång
  649,00 kr
  För närvarande slutsåld
 8. Produktbild
  Ny
  Smartlock hanteluppsättning 64 kg
  11 999,00 kr
  För närvarande slutsåld
per sida

Köp hantlar

Om du bestämmer dig för att köpa hantlar bör du tänka på några saker för att hitta rätt produkt för dig. Därför är det värt att lära känna de olika hantlarna, plattorna och stängerna innan du köper dem, så att du kan utföra optimal styrketräning hemma.

Vad är en hantel?

Hantlar är träningsredskap för styrketräning med vilka framför allt fria övningar kan utföras. De kombinerar två vikter via en kort eller lång stång och kan användas på många olika sätt inom idrotten. Hantlar används ofta för att göra övningar som t.ex. knäböjningar mer intensiva och för att öka styrka och muskelmassa. De är särskilt lämpliga för hemmagymnastik på grund av sitt lilla fotavtryck och sin mångsidighet. Genom att använda flera hantlar eller som ett plug-in-system med fritt valbara viktplattor kan du också använda hantlar på ett mångsidigt och individuellt sätt när din träning fortskrider.

Vilka typer av hantlar finns det?

I allmänhet kan man skilja på hantlar både när det gäller användning och konstruktion. Beroende på dina mål och det önskade användningsområdet lämpar sig olika system bäst.

Barbells

Med skivstänger kan man vanligtvis använda ett varierande antal viktplattor och på så sätt reglera intensiteten. De förbinder vikterna med varandra externt via en lång stång. Du tränar vanligtvis med båda armarna och kan använda dem för att lyfta de tyngsta vikterna. Klassiska övningar med skivstång är bänkpress och marklyft.

Hantlar

Med hantlar är vikterna kopplade till en kort handtagsstång, som vanligtvis rörs med en hand. Stångens diameter är nästan alltid 30 mm. Det finns hantlar både som plug-in-system och som kompakta hantlar. De finns i olika former och är helst täckta med gummi för att skydda kontaktytorna under träningen.

Hanteluppsättningar

Hanteluppsättningar kombinerar olika viktplattor med hantel- och skivstänger för att flexibelt kunna ändra träningsvikten. Detta gör att du kan träna på ett ännu mer varierat sätt och utföra många olika övningar.

Om du väljer ett set med skivstänger, hantlar och viktskivor har alla stänger och viktskivor en diameter på 30 mm för att möjliggöra en universell kombination. Hanteluppsättningar är särskilt bra om du vill kombinera olika övningar med skivstång och hantel i ett och samma träningspass.

Hantlar i neopren

Hantlar av neopren lämpar sig för övningar som kräver lätt intensitet. Den mjuka ytan och de ergonomiska handtagen gör dem särskilt bekväma att använda. Använd därför neoprenhantlar för att intensifiera gymnastikövningar eller som löparhantlar.

Smartlock hanteluppsättning

För att kombinera variabiliteten hos en hanteluppsättning med enkelheten hos kompakta hantlar är specialhantlar som den bästa lösningen. Du väljer önskad vikt genom att vrida på hantelns handtag och kan göra många olika övningar med dem. Med Smartlock-hantelsetet behöver du bara ett par hantlar för upp till 8 viktinställningar. Detta eliminerar behovet av att placera viktskivor ovanpå varandra, vilket sparar utrymme och träningstid.

För vem är hantelträning lämplig?

Styrketräning är det bästa sättet att öka din styrka och muskelmassa. Vare sig du är nybörjare eller träningsproffs - med olika hantlar eller variabla viktplattor för hantel- eller skivstångsträning kan du anpassa intensiteten i din träning optimalt. Detta gör hantelträning till en träningsform som är lämplig för alla och som anpassar sig till din prestation.

Vad ska jag tänka på när jag köper hantlar?

Eftersom hantlarna varierar i vikt, storlek och användningsområde beror valet på dina mål och träningspreferenser.

Rätt hantel för din träning


Ett komplett set som t.ex. är särskilt lämpligt för att använda varierande vikter för många olika övningar på ett litet utrymme. Du kan antingen fästa vikterna med vridlås eller klämmor och lägga till eller ta bort skivor med några få enkla steg.

Om du däremot föredrar högintensiv cirkelträning med många övningsbyten på kort tid är kompakta hantlar ett bättre val. Med dessa hantlar är de definierade vikterna fast monterade och därför redo att användas direkt.

Med en skivstång får du ett ännu större utbud av övningar. För skivstångsövningar hittar du nästan uteslutande skivstänger med utbytbara viktskivor i olika diametrar och längder. När du köper en skivstång ska du tänka på den maximala belastningen, det ökade utrymmesbehovet jämfört med hantlar och eventuellt ett ökat behov av viktskivor.

En speciell skivstångsstång med pluggbara vikter är SZ-stången . Den har en böjd stång som är särskilt skonsam för dina armar och leder. SZ-stången kombineras ofta med ett curlbord för intensiva scott curls. SZ-stången med vikter lämpar sig därför bäst för intensiv armträning.

Den perfekta baren

Hantelstängerna har en håldiameter på antingen 30 mm eller 50 mm. Diametern beskriver måtten på den skivhållare som viktskivorna vilar på. Handtaget är något tunnare i båda fallen.

Hantlar med växlande vikter och kompakta hantlar har nästan alltid en håldiameter på 30 mm, medan båda dimensionerna är vanliga för hantlar. När du köper hantlar ska du se till att skivstången och viktskivorna är kompatibla.

Tunnare stänger har fördelen att de kräver mindre greppkraft och är vanligtvis kortare och därmed mer utrymmesbesparande. De är mycket lämpliga för nybörjare och lite mer avancerade idrottare och är särskilt billiga. Säkra 30 mm-stängerna med en vrid- eller klämlås.

Hantelstänger med en håldiameter på 50 mm kallas också olympiska stänger och är utrustade med ett kullager. Detta möjliggör en särskilt smidig skivstångsrörelse för krävande skivstångsövningar som knäböj, marklyft och olympisk tyngdlyftning. Olympiska stänger har en mycket hög belastningskapacitet och är elastiska, vilket möjliggör ryckfri kraftöverföring även vid tung träning. Dessutom är det lättare att fästa skivor när stångdiametern är stor. Olympiska stänger väger nästan alltid 20 kg och är säkrade med en klämma eller ett skruvlås.

Den bästa hantelvikten för nybörjare och avancerade motionärer


Beroende på övningen och din nivå behöver du olika vikter för din skivstångsträning. Särskilt om du gör många olika övningar bör du ladda hanteln på rätt sätt varje gång. Se till att du i början har ett tillräckligt antal viktskivor för dina övningar.

Hanteluppsättningar är det perfekta valet för detta och erbjuder inte bara hantelstänger utan även flera viktskivor med olika vikter som du fritt kan kombinera och anpassa till din träning. Nybörjare är till exempel bäst betjänta av 10 kg hanteluppsättning och hittar många möjliga kombinationer av övningar. Om du behöver ännu mer vikt och fler träningsmöjligheter är 30 kg hantelpaket eller ett kombinerat hantel- och skivstångset det bästa valet för dig.

Hantlar och vikter med en håldiameter på 50 mm säljs vanligtvis inte tillsammans. Precis som med vikter för 30 mm håldiameter kan du dock även köpa olympiska viktskivor när som helst.

Skivhållare

Hantlar och skivstänger har en skivhållare på utsidan bredvid handtaget, på vilken skivorna fästs. För att du ska kunna sätta på tillräckligt med vikter för varje övning för att utmana dig själv på lämpligt sätt och för att ställa in exakta kombinationer av plattor bör platthållaren ha tillräckligt med utrymme för flera plattor.

Typer av förslutningar

För ett säkert träningspass bör du alltid låsa vikterna på skivstången. Det finns olika låssystem för detta ändamål. Ju oftare du vill byta vikt under styrketräning, desto viktigare är det att låsen är lätta att använda.

Fjäderbelastat lås
Fjäderlåset finns för skivstänger med en diameter på 30 mm och 50 mm och är särskilt lämpligt för lätta vikter. Du kan enkelt koppla på och ta bort låsen med ett handslag. Låset ingår redan i t.ex. 180 cm skivstång.

Stjärnformad skruvkapsyl
Det stjärnformade skruvlåset gör det möjligt att fästa vikterna på ett säkert sätt. Se till att skivstången har samma diameter (vanligtvis 30 mm) och en gänga. Du hittar dessa fästelement till exempel i 20 kg hanteluppsättningen .

Stjärnformade fästelement
Denna fästanordning i plast eller aluminium är lämplig för olympiska skivstänger med en diameter på 50 mm. Om du ofta byter viktplattor under ett skivstångsträningspass är spänningslås idealiska eftersom de kan öppnas med en enda rörelse.

Skruvlås för olympiska skivstänger
Till skillnad från skruvlås i stjärnform för 30 mm hantlar, skruvas detta lås för olympiska hantlar inte fast på skivhållaren med en gänga. Istället används en justeringsskruv för att säkerställa ett särskilt starkt grepp och samtidigt vara lätt att använda. Skruvkapslarna är därför lämpliga för hantelträning med tunga vikter.

Kvinna som tränar med hantelKvinna som tränar med hantel

Vilken typ av viktskivor finns det?

Viktskivor finns också med håldiametrar på 30 mm och 50 mm för att passa till respektive stång. Skivor med en diameter på 30 mm finns vanligtvis i enheter på 0,5 kg, 1,25 kg, 2,5 kg, 5 kg, 7,5 kg, 10 kg och 20 kg. Du bör välja järn eller gjutjärn som material på grund av dess långa livslängd. Förkromade viktskivor har en ännu mer robust yta.

Viktskivor för olympiska stänger med en diameter på 50 mm finns också i 15 kg och 25 kg. Om du tränar på en känslig yta rekommenderas polyuretanbelagda (PU) plattor . Detta skyddar golvet och minskar bullret när du ställer ner skivstången.

När du köper viktplattor ska du se till att särskilt stora plattor har handtag. Dessa gör det mycket lättare att byta vikt. Skivor för båda storlekarna erbjuds vanligtvis i par eller kombinerade som en uppsättning. Om du precis har börjat träna är en uppsättning tallrikar särskilt användbara. Om du redan har ett visst urval kan du köpa enskilda skivor i par.

Hur fungerar byte av vikter?

Med alla hantelsystem utom kompakthanteln kan du flexibelt justera vikten. Med hantlar och skivstänger med plug-in vikter och skruv- eller plug-in-lås kan du helt enkelt öppna låset och ta av skivorna eller sätta på fler viktskivor. Särskilt med 50 mm stänger och stora viktskivor är det lättare att byta om stången vilar på ett stöd, t.ex. ett ställ, eftersom skivorna inte gnider mot golvet. Kom ihåg att säkra vikterna med ett lås efter att du bytt skivor.

Med Smartlock-hantlarna behöver du inte sätta på dem. När du tränar väljer du önskad vikt genom att vrida på handtaget.

Vilka muskler kan tränas med en hantel?

Med hantlar köper du ett universellt användbart träningsredskap för varje prestationsnivå. Träningsintensiteten kan anpassas individuellt genom att ändra vikterna på hantlarna och skivstängerna. Användningsområdet för hantlar sträcker sig därför från hälsotränare till ambitiösa fitnessidrottare och professionella idrottare. Träna dina muskler med hantlar och skivstänger:

 • Armar
 • Nacke och axlar
 • Tillbaka
 • Bröstkorg
 • Buken
 • Skinkor och ben

Observera att vissa övningar naturligt tillåter dig att flytta mer vikt än andra. Detta gäller särskilt för övningar med flera leder som bänkpress, knäböj och rodd. Därför är det bra med hantlar med tillräckligt varierande vikter eller ett urval av kompakta hantlar. Med en kombination av skivstänger och hantlar samt flera viktskivor och lås är du särskilt flexibel.

Hur skiljer sig träning med hantlar från träning på en viktstation?

Styrketräning med hantel är mer krävande i fråga om koordination än styrd maskinträning. Du måste göra mer koordineringsarbete under träningen, men du aktiverar ännu fler muskelfibrer.

Om du vill stödja en annan sport än ren muskeluppbyggnad rekommenderas särskilt träning med fria vikter. Träning med hantlar förbättrar explosivitet, snabbhet och koordination mer än någon annan träningsform och kan användas för alla träningsmål.

Beroende på version kräver hantlar och hantlar mindre utrymme än en viktstation. Hantlar och vikter är därför idealiska för hemmagym med begränsat utrymme. Observera dock att när du tränar med tunga vikter är det bra med ytterligare utrustning, t.ex. en träningsbänk eller ett hantelställ.

Måste vikten vara densamma på varje sida av hanteln?

För nybörjare rekommenderas att sträva efter en balanserad kroppsutveckling. Detta kan du uppnå genom att belasta musklerna jämnt och bör därför också se till att du belastar dina hantlar symmetriskt.

Om du redan har fått en viss träningserfarenhet och vill belasta en sida av kroppen mer medvetet kan du också belasta skivstången ojämnt och på så sätt skapa ett fokus i din träning. På så sätt kan du ytterligare förbättra din koordination och stabilitet.

Vilka tillbehör behöver jag?

För ett säkert träningspass bör du inte vara utan spännings- eller klämlås för vikterna och golvskyddsmattorna .

Beroende på dina individuella träningsmål är det klokt att använda ytterligare tillbehör. För intensiv bröstträning rekommenderas en viktbänk som med hantelställ. Du kan också utföra bänkpressar (i lutning) med skivstång. Om du har tunga knäböjningar eller olympisk tyngdlyftning i din träning behöver du också ett hantelställ som för en säker och effektiv träning.

Träningshandskar är bra för att skydda dina händer under regelbunden träning. För att få ett snyggt hemmagym är ett hyllställ för viktskivor också ett bra komplement.

Hur tar jag hand om hantlar och tillbehör?

Eftersom hantlarna är tillverkade av robust järn och inte har några andra mekanismer än ett kullager vid behov, är de vanligtvis underhållsfria. Rengör bara styret och tillbehören med en fuktig trasa efter träningen.

Var kan du testa hantlar och vikter?

Vill du hålla hantlarna i handen innan du köper dem? Besök då en av våra HAMMER-partners. Där kan du testa hantlarna och vikterna i lugn och ro och bestämma dig för din favoritkombination av hantlar, skivstänger, viktskivor eller viktsatser. Våra träningsexperter i butikerna finns där för att hjälpa dig och ge dig råd!SportGymButiken - Skövde

Kåsatorpsvägen 9 541 34 Västra Götalands län Skövde
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 15:00
Söndag Stängd
BUDO & Fitness - Hägersten

Västbergavägen 4 126 30 Stockholms län Hägersten
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 19:00
Måndag 11:00 - 19:00
Tisdag 11:00 - 19:00
Onsdag 11:00 - 19:00
Torsdag 11:00 - 19:00
Fredag 11:00 - 19:00
Lördag 11:00 - 16:00
Söndag 12:00 - 16:00
BUDO & Fitness - Arlöv

Staffanstorpsvägen 115 232 61 Skåne län Arlöv
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 14:00
Söndag Stängd
BUDO & Fitness - Göteborg

Första Långgatan 30 413 27 Västra Götalands län Göteborg
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 15:00
Söndag Stängd
MaxPuls AB - Norrköping

Enebymovägen 61 602 12 Östergötlands län Norrköping
 bort
4,65
Hammer Stores 5x vor Ort