Ryggtränare

Filter
Filter
Filter

4 artiklar

Köpa Ryggtränara

Ryggsmärta är ett av de vanligaste besvären i vår tid. Statistiken visar att över 80 % av alla människor lider av ryggsmärta minst en gång i livet. Orsaken är ofta för lite motion, även tack vare Corona och hemmakontor, men framför allt för lite riktad träning för hela kroppens kärna. Med en av våra ryggtränare för hemmet kan du börja med regelbunden ryggträning och stärka dina ryggmuskler på lång sikt och på ett hållbart sätt.

Hur är ryggen konstruerad?

Vår ryggrad består av ett stort antal olika ryggkotor, som alla är flexibelt kopplade till varandra:

 • Sju halsryggar
 • Tolv bröstkotorvårtor
 • Fem ryggkotor i ländryggen
 • Fem sammanfogade ryggkotor vid korsbenet.
 • Fyra till fem ryggkotor vid svanskotan.

Mellan kotorna finns de så kallade ryggmärgsskivorna. De fungerar som spjäll och består till 80 % av vatten. Ryggmusklerna har huvudsakligen två funktioner:

 • Stabiliserar och skyddar ryggraden
 • Att skapa rörelse

Om du vill köpa en ryggtränare bör den kunna användas för olika övningar för att uppnå båda målen, dvs. stabilisera ryggraden och skapa rörelse.

Vad kan jag göra för att stärka min rygg på lång sikt?

Det bästa sättet att hålla ryggen stark är att vara aktiv, sitta rakt, lyfta ordentligt och träna ryggen regelbundet. Genom att träna regelbundet med en ryggtränare kan du effektivt stärka dina muskler i rygg och rygg och på så sätt korrigera muskulära obalanser.

Varför du bör träna regelbundet med en ryggtränare:

 • Stärker ryggen, axlarna och glutealmusklerna
 • Stabiliserar ryggraden
 • Avlastar trycket på de intervertebrala skivorna.
 • Förbättrar din styrka, flexibilitet och rörlighet
 • Stryker din midja
 • Formar din kropp

Spara dig en resa till gymmet och träna effektivt med en ryggtränare hemma. Förebygg eventuella ryggsmärtor med en ryggtränare och en individuell och hållbar konditionsträning hemma.

Hur väljer man den bästa ryggtränaren för rygg och magmuskler?

Mycket ofta uppfattas ryggen felaktigt som en enda muskel. Ryggen består faktiskt av många muskler som stabiliserar ryggraden och möjliggör en mängd olika rörelser. För att få en stabil och smärtfri core behöver du dessutom en balans mellan rygg-, buk- och glutemusklerna. Därför kräver ryggträning oftast mer än en övning.

När du köper en ryggtränare ska du se till att flera övningar för hela bålen är möjliga med apparaten. Det är bäst att kombinera olika rörelseriktningar i dina övningar, t.ex. med latstationen Multi-Lat-Tower eller med olika isoleringsövningar för magmusklerna med Tricon . Beroende på modell är det även möjligt att träna en isolerad arm.

Andra kriterier för en optimal träning är möjligheten att öka belastningen och en säker träning. Därför bör din ryggtränare antingen erbjuda varierande motstånd eller tillåta olika övningsvariationer för att anpassa träningsintensiteten till din ökande konditionsnivå.

Ryggtränare - Vilka apparater kan jag använda hemma?

Ryggmusklerna är inblandade i nästan alla rörelser. Men eftersom de knappt används i det moderna vardagslivet är musklerna vanligtvis underutvecklade. Regelbunden träning i ditt eget hemmagym kan hjälpa dig. Våra ryggtränare är idealiska för detta och hjälper dig att stärka dina ryggmuskler. Att välja rätt utrustning för ryggträning är en fråga om individuella mål och det tillgängliga utrymmet i träningslokalen.

Små och måttliga utrymmeskrav

Tricon är en särskilt platsbesparande och kompakt ryggträningsmaskin. Hyperextensionsapparaten tränar i första hand ryggsträckaren och kan anpassas till alla storlekar med hjälp av 12 olika höjdinställningar. Tack vare den hopfällbara mekanismen är den lätt att förvara och passar in i alla träningsrum.

Om du letar efter en lika kompakt ryggtränare och dessutom vill träna dina magmuskler mer, är Ab Magtränare / Ryggtränare rätt val för dig och erbjuder ett ännu större utbud av övningar.

Utrustning för större hemmagym

Om du däremot har lite mer utrymme att träna på och förutom ryggraden också vill bygga upp musklerna i övre delen av ryggen, ska du välja lat pull-down-stationen Multi-Lat-Tower . Med den kan du kombinera olika övningsvarianter för att få en stark övre rygg, vilket också ger dig en attraktiv och önskvärd V-form.

Med starka väggar för en stark rygg

Träningen av rygg- och magmusklerna behöver inte ske i en förutbestämd rörelseaxel. Fri träning med din egen kroppsvikt är särskilt utmanande, men aktiverar ännu fler stabiliserande och djupt liggande muskelfibrer. Särskilt avancerade idrottare uppskattar därför hälsoeffekterna av kroppsviktsträning och den effektiva muskeluppbyggnaden med övningar som pull-ups. För ambitiösa idrottare är PULL-UP 2.0 pull-up bar-setet med inkluderade push-up-grepp det bästa valet för en omfattande ryggträning och muskeluppbyggnad.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag tränar med en ryggtränare?

För att din ryggträning ska vara både effektiv och säker bör du följa några tips. Detta skyddar ryggraden och stärker din kärna på ett målinriktat sätt. Först och främst ska du anpassa maskinen till din längd och inta en bekväm sitt- eller liggställning. Det är viktigt att ha en rak ryggrad i nästan alla övningar. Den här positionen skyddar dina diskar och säkerställer muskelaktivitet i de muskler som sträcker ut ländryggen och i fotsulorna.

När du tränar ryggen ska du alltid utföra övningarna långsamt och kontrollerat och undvika ryckiga rörelser. Välj en träningsvikt eller övningsvariant som gör att du kan utföra minst 10 rena repetitioner och öka sedan långsamt. Avbryt träningsuppsättningen så snart tekniken blir slarvig, annars ökar risken för skador! Särskilda övningar på ryggtränaren kan lindra eller eliminera många besvär. Träna dock inte när du har akut smärta i ryggen eller när du har ont.

Hur tränar jag med en ryggtränare?

Om du vill träna med våra Tricon-ryggtränare eller Ab&Back-ryggtränare justerar du dynan så att bäckenet vilar på dynan. Benen fästs med en andra kudde över fotleden. I startpositionen bildar benen och överkroppen en linje, skinkorna och magen är spända. För sedan överkroppen nedåt med rak rygg, håll positionen en kort stund och återställ överkroppen till utgångspositionen.

När du tränar med ryggtränaren ska du se till att rörelserna är mjuka och långsamma. För att träna de djupa ryggmusklerna kan du medvetet böja ryggen strax före den uppåtgående rörelsen och rulla upp den kotpelare för kotpelare när du rätar upp dig. Korta träningssekvenser är särskilt effektiva. 10 minuter på morgonen och 10 minuter på kvällen räcker för att stärka ryggen. Det är viktigt att alla relevanta muskelgrupper tränas, även de djupare ryggmusklerna.

Vilka övningar finns det för ryggtränaren?

Eftersom ryggen består av många olika muskler kan du prioritera olika delar av ryggen med olika övningar. När du köper en ryggtränare bör du därför också prioritera hur du vill träna ryggen.

Ryggtränare med höftsträckning

Med vår Tricon-ryggträningsmaskin eller Ab&Back-ryggträningsmaskin tränar du främst ryggsträckare och glutealmuskler och stabiliserar på så sätt hela ryggraden. Flytta överkroppen nedåt med rak rygg, håll positionen kort och återställ överkroppen. Alternativt kan du rulla ryggen nedåt och uppåt för att träna de övre ryggsträckarna och de djupa musklerna.

Träning av magmusklerna

För att träna både magmusklerna och ryggen kan du också använda mångsidiga redskap som Tricon eller Ab&Back ryggtränare. Med Tricon kan du till exempel placera fötterna framför varandra och rikta kroppen i sidled mot maskinen. Genom att luta ryggraden i sidled uppåt och nedåt tränar du de laterala magmusklerna. Enheter som Ab&Back ryggtränare har också en kudde för fötterna, så att du också kan använda ryggtränaren för att göra crunches och träna de raka magmusklerna. Om du vill träna hela din kärna är dessa typer av maskiner därför det bästa valet för dig.

Dragövningar

Med dragövningar tränar du i första hand övre delen av ryggen och även armarna. Om du förutom en frisk och smärtfri rygg också vill bygga upp synlig muskelmassa är följande övningar perfekta för dig:

 • Lat pulldown
 • Pull-ups
 • Rad

Pull-ups är en särskilt naturlig och effektiv ryggträning. Välj antingen ett över- eller underhandsgrepp och dra upp hakan över stången. Utför den nedåtgående rörelsen långsamt och kontrollerat och upprepa rörelsen. Detta är det bästa sättet att träna din breda ryggmuskel och dina armar. När du köper en pull-up-stång ska du se till att du har ett stabilt monteringsalternativ hemma. Med PULL-UP 2.0-setet kan du också göra armhävningar, dips eller benlyftningar för dina magmuskler och är därför särskilt lämplig för avancerade idrottare som vill träna med sin egen kroppsvikt.

Ryggträningsapparater som latstation Multi-Lat-Tower ger dig ett ännu större utbud av övningar genom horisontella dragövningar som rodd. Beroende på version riktar de sig ännu mer mot musklerna mellan skulderbladen och nacken och är relevanta för träning för hälsa och muskeluppbyggnad.

Om du vill träna varje muskel i ryggen isolerat och stimulera tillväxten, är ryggträningsapparater med kabeldrag perfekt för dig. För ett effektivt träningspass bör du också ha tillräckligt med viktskivor tillgängliga.

Armövningar

Vissa ryggträningsmaskiner kan också användas för att träna armarna isolerat. Om du har ytterligare hantlar kan Ab&Back trainer användas som en lutande bänk för biceps curls. Med Tricon kan du däremot göra tricep dips utan extra utrustning. Med kabelryggtränare som Multi-Lat-Tower kan du träna biceps och triceps i isolering med andra övningar som kabelcurls eller pushdowns.

Vilka övningar kan jag använda för att ytterligare stärka rygg- och axelmusklerna?

För att du ska kunna börja träna direkt har vi här två ryggövningar som du enkelt kan göra hemma. De här övningarna är perfekta som komplement eller uppvärmning till din ryggträning.

Övning 1: Fågelhund

Gå in i fyrbent ställning. Sträck höger ben och vänster arm i motsatt riktning och för ihop dem framför bröstet. Upprepa denna rörelse 10-20 gånger och byt sedan sida. Gör 1-3 repetitioner per sida.

Övning 2: Stöd för underarmen

Lägg dig i liggande ställning och stöd dig med armbågarna. Försök sedan att lyfta skinkorna, bålen och benen så att de bildar en rak linje. Håll dig så i minst 15 sekunder och upprepa övningen 3-5 gånger. Avancerade utövare kan öka övningens längd eller använda för att träna kärnbalansen ännu mer intensivt.

Var kan jag testa ryggutbildare?

Om du fortfarande behöver hjälp med att bestämma dig kan du testa de olika ryggtränarna på plats hos våra HAMMER-partners.SportGymButiken - Skövde

Kåsatorpsvägen 9 541 34 Västra Götalands län Skövde
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 15:00
Söndag Stängd
BUDO & Fitness - Hägersten

Västbergavägen 4 126 30 Stockholms län Hägersten
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 19:00
Måndag 11:00 - 19:00
Tisdag 11:00 - 19:00
Onsdag 11:00 - 19:00
Torsdag 11:00 - 19:00
Fredag 11:00 - 19:00
Lördag 11:00 - 16:00
Söndag 12:00 - 16:00
BUDO & Fitness - Arlöv

Staffanstorpsvägen 115 232 61 Skåne län Arlöv
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 14:00
Söndag Stängd
BUDO & Fitness - Göteborg

Första Långgatan 30 413 27 Västra Götalands län Göteborg
 bort
Arbetstid idag: 11:00 - 18:00
Måndag 11:00 - 18:00
Tisdag 11:00 - 18:00
Onsdag 11:00 - 18:00
Torsdag 11:00 - 18:00
Fredag 11:00 - 18:00
Lördag 11:00 - 15:00
Söndag Stängd
MaxPuls AB - Norrköping

Enebymovägen 61 602 12 Östergötlands län Norrköping
 bort
4,66
Hammer Stores 5x vor Ort