upp

Motionscykel/Ergometer

Motionscykeln/ergometern var under många år den enda maskin man tränade med och är ett väldigt effektivt träningsredskap. Den gör det möjligt att cykla inomhus, i ditt egna hem. Oavsett väder eller tidpunkt är det bara att hoppa upp på sin motionscykel/ergometer och trampa igång och samtidigt förbättra sitt hjärt- och kärlkretslopp. Friheten och flexibiliteten med denna maskin gör att du sannolikt börjar träna mer regelbundet.
Motionscykeln/ergometern tränar speciellt de nedre delarna av kroppen och belastningen på knän och höfter är mycket lägre än när man går ut och joggar. Träning på medelhög belastning förbränner upp till 500 kalorier per timme så en motionscykel/ergometer är ett bra alternativ om man vill gå ned i vikt och förbränna fett.
Vill du bara röra på dig? Då räcker en motionscykel med en manuell motståndsreglering. Bromskraften genereras av ett permanent magnetbromssystem och en display visar de viktigaste träningsdata såsom tid, distans och rotationer per minut.
För dig som vill träna regelbundet och hålla dig frisk, rekommenderar vi en ergometer. En ergometer kännetecknas av att ha ett synnerligen exakt belastningssystem och en hög visningsnoggrannhet. Trampeffekten på en ergometer anges efter DIN EN 957-1/5 HA och är bättre för terapeutisk träning i hemmet.
Ergometern är utrustad med en virvelströmsbroms. På så kallade varvtalsberoende ergometers kan man inte justera trampeffekten men på en varvtalsoberoende ergometer kan watteffekten ställas in i förväg. När du trampar snabbare reduceras motståndet på din ergometer automatiskt och om du sänker tempot och trampar långsammare ökas motståndet. På så sätt kan du alltid träna på samma trampeffekt.
Då en sjukgymnast eller läkare ofta rekommenderar en patient att träna på en viss Watt-nivå är en hastighetsoberoende ergometer ett bättre val än en motionscykel.
Motionscykel/Ergometer eller Crosstrainer? Det beror på din smak och din inställning till träning. Det viktigaste är att du regelbundet tränar på maskinen. Därför ska du välja det som känns bäst för dig. Om du föredrar att sitta ner under din träning är en ergometer eller motionscykel bättre men om du föredrar en dynamisk träning är en crosstrainer att föredra. Alla tre är träningsverktyg som ger dig bättre hälsa och hjälper dig att hålla dig frisk. Hos hjärt- och kärlpatienter rekommenderas ergometer då träning i en sittandes position är enklare och träningen kan bli mer avslappnad.

Träning med en Motionscykel/Ergometer

Börja din konditionsträning på en motionscykel eller ergometer på låg nivå så din kropp kan vänja sig vid rörelsen. Uppvärmning bör vara i c:a 5 minuter och därefter kan du höja motståndsnivån. Vill du träna under en bestämd hjärtfrekvens eller om din läkare har föreskrivit vilken hjärtfrekvens du ska träna på, höjer du motståndet tills du nått din önskade hjärtfrekvens och fortsätter träningen på den nivån tills du är klar. För nybörjare rekommenderar vi 20 till 30 minuters träning, två till tre dagar i veckan. Efterhand kan man sedan öka träningsfrekvensen, omfattningen och till sist intensiteten.
Träningen med en motionscykel eller ergometer är en varierande och rolig träning. Högkvalitativa motionscyklar eller ergometers erbjuder olika och varierande träningsprogram för alla. Maskiner tillåter dig välja och vraka bland alla möjliga berg- och dal profiler eller ställa in individuella hjärtfrekvens program. Genom öronclips kan du dessutom kontrollera din puls under hela träningens gång. På de bästa ergometrarna ingår även ett bröstband kompatibelt med Polar som mäter pulsen mycket exakt.

Rekommendationer av våra Motionscyklar/Ergometers till priser upp till SEK 3700,-

Är du nybörjare och vill komma igång med din konditionsträning? Då kan Ergometer Cardio XT5 från HAMMER vara intressant. På denna ergometer kan du träna målmedvetet och med en belastning upp till på 260 Watt. Trampmotståndet ändras automatiskt efter din önskade maxpuls. Maskinen är ideal för en sund och regelbunden uthållighetsträning. Mot slutet av varje träningspass ger datorn automatiskt ut ett träningsbetyg vilket visar din gällande kondition.
HAMMER Ergometer Cardio XTR har en tydlig display och imponerar med dess många tekniska detaljer som t.ex. horisontell sadel justering, bekväma handtag, transporthjul med mera.
Om du letar efter en prisvärd men samtidigt effektiv ergometer? Då är FINNLO Corum Motionscykel rätt maskin för dig. Med ett inbyggt träningsprogram, motståndsjustering som styrs direkt från displayen och ett 6 kg svänghjul får du mycket för pengarna.

Rekommendationer av våra Motionscyklar/Ergometers till priser upp till SEK 6000,-

För mer avancerade utövare rekommenderar vi Ergometer FINNLO Exum. FINNLO Exum har dessutom ett utmärkt pris-prestations index.
Söker du mångfald i ditt träningsupplägg och letar efter en ergometer som styrs av Watt förbrukningen, är bekväm och har många berg- och dal-profiler? Då har du kommit rätt! Ergometern FINNLO Exum är i så fall ett utmärkt val med sina låga och sköna pedaler, ett 8 kg svänghjul och stor display med ett utmärkt pris-prestations index.
Visste du att Finnlo Exum också är en testvinnare? Läs om vilken motionscykel som är bäst i test här.

Våra Motioncyklar/Ergometer-rekommendation till SEK 11000,-

Har du satt höga och ambitiösa mål med din träning? Då rekommendera vi ergometern FINNLO Varon XTR. Denna hastighetsoberoende maskin från FINNLO by HAMMER kännetecknas av att den är Wattstyrd för 25-400 Watt, har en blå high-tech display, 10 kg svänghjul och en virvelströmsbroms av högsta kvalité. Vill du träna bekvämt och låta ryggen slappna av? Ergometer Varon XTR erbjuder en anpassningsbar sittskena för olika kroppslängder och ett justerbart ryggstöd. Den har dessutom en träningsdator med 40 olika motståndsnivåer.
För att få de bästa råden vid ditt köp av en motionscykel eller ergometer hör gärna av dig. Vårt serviceteam är tillgängliga 6 dagar i veckan och ringer gärna upp ifall ni behöver ytterligare råd.

Vad ska ni tänka på när ni köper en Motionscykel/Ergometer

En motionscykel eller ergometer har flera detaljer som är avgörande för dess kvalité. Vid köp av en motionscykel eller ergometer finns det dock vissa saker som är lite extra viktiga att tänka på.

Bromssystemet:
Motionscyklar ska vara utrustade med ett magnetiskt bromssystem och när du trampar ska det ske ljudlös, jämnt och smidigt. Titta på möjligheterna att kunna justera motståndet när du trampar i samma hastighet. De flesta motionscyklarna ska ha i genomsnitt mellan 8-10 nivåer att välja på.
På en ergometer skapas motståndet genom en virvelströmbroms (ett induktionsbromssystem). En elektrisk spole inducerar ett magnetfält av spänning och ju mer spänning som produceras ju högre blir magnetfältets kraft och ökar därmed motståndet på ergometern. DIN-Norm EN 957-1/5 HA anger värdet som visas på ergometers display och kan vara +/- 5 procents skillnad till den verkliga trampeffekten (i Watt).
När det gäller kvalitén på koncentriciteten och jämnheten hos en ergometer eller motionscykeln har virvelströmsbromsen på ergometern sina fördelar då den möjliggör en mer noggrann finjustering av motståndet och dess inbyggda dator har en bättre precision. Detta motiverar det något högre priset för en ergometer i jämförelse med en motionscykel. FINNLO by HAMMER och HAMMER-ergometrar har högsta tänkbara kvalité på alla komponenterna som ingår i bromssystemet. Alla viktiga bitar och detaljer hålls under extra uppsikt för hela produktutvecklingen och produktionsprocessen.

Svänghjul::
Svänghjulet är tillsammans med bromssystemet den viktigaste delen av hur motoriken på en ergometer eller motionscykel ska bedömas. Ju större svänghjul som en ergometer eller motionscykel har, desto smidigare och jämnare är motoriken. Vi rekommenderar att svänghjulet ska vara minst på 6 kg för en maskin till en nybörjare och för mer vana motionärer minst 10 kg. För att förlänga glädjen med din maskin är det klokt att spendera lite extra för att få en mer högkvalitativ maskin.

Datorutrustning / display:
Många tillverkare försöker övertyga sina kunder med att ha ett brett urval av program på sina motionscyklar och ergometrar, men ofta är färre bättre. Frågan är: Hur många olika program behöver du och hur många program kommer du verkligen använda? Viktigare än antalet program är hur tydlig informationen är på displayen och hur enkla programmen är att använda. FINNLO by HAMMER & HAMMERs träningsdatorer för motionscyklar och ergometers kombinerar båda dessa två delar: Informativ data på displayen och enkla att använda. Det automatiska träningsprogrammet (Berg- och dal-programmet) på FINNLO by HAMMER & HAMMERs motionscyklar och ergometers är väldigt varierande beroende på vilket program som väljs. Detta är väldigt viktigt för att få en omväxlande träning. Många program som är tillgänglig på standard maskiner på marknaden kännetecknas mer av antalet program som finns än av kvalitén på de olika programmen. Vi tycker snarare att kvalitén är det viktiga. Tänk också på att datorn ska ha en stor och tydlig display. Även ett bakgrundsljus är bra att ha, speciellt om man vill träna under de mörka vintermånaderna eller i källaren.

Pulsprogram:
Detta är det viktigaste argumentet för att du ska köpa en ergometer. Speciellt viktig är en professionell pulsmätare om du vill träna för att förbättra ditt hjärt- och kärlkretslopp eller för uthållighetsträning. Motståndet på ergometern ställs in genom din individuella maximalpuls och pulsprogrammet har i uppgift att under hela din träning konsekvent hålla dig inom gränsen för detta maximum. Om din puls höjs och du når gränsen som du ställt in, sänker din ergometer automatiskt motståndskraften. På så sätt kan du alltid träna med en lämplig hjärtfrekvens.
Handsensorer eller öronclips används endast som en guide för att mäta din puls. För en mer exakt pulsmätning ska du använda en pulsmätare som fästs via ett bröstband. Data överförs trådlöst till displayen på din maskin där du sedan kan följa din puls och hjärtfrekvens.

Sits och styre::
Under längre träningspass på en motionscykel eller ergometer är en bekväm sadel viktig. Den främre delen bör inte vara för bred eftersom det kan orsaka skavsår på insidan av låren.
Sadlar av gel är särskilt bekväma och används framförallt på motionscyklar och ergometers av högre kvalité - FINNLO by HAMMERs ergometrar är alltid utrustade med sadlar gjorda av gel. För en bra ergonomisk sittposition är det också viktigt att ha styret rätt inställt. Ett justerbart styre är därför ett absolut måste och om handtagen på styret är av ett bekvämt skum och svett-resistant gör det din träning extra trivsam.

Motionscykel/Ergometer - Experttelefon

Vet du inte riktigt vilken motionscykel eller ergometer du ska välja eller vad som är bäst för just dig? Vi hjälper dig gärna och våra experter ger dig gärna råd om vad som passar dig bäst. Tveka inte, kontakta oss idag!
Vårt serviceteam består av certifierade fitnesstränare och erfarna produktkonsulter. Vi på HAMMER SPORT älskar sport och vet vad vi pratar om. Fitness, träning och kost – vi har erfarenheten och hjälper dig mer än gärna. Detta gäller självklart även efter ditt köp! Kom dina uppsatta träningsmål ett steg närmare och börja motionera redan idag – din kropp kommer att tacka dig genom att ge tillbaka mer livskvalité.

Motionscyklar / Ergometrar

Motionscyklar / Ergometrar

13 artiklar
per sida
Rutnät Lista
  • Ordning
    • Pris
    • Ny
13 artiklar
per sida
Rutnät Lista
  • Ordning
    • Pris
    • Ny
Online produktrådgivare

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00