upp

Platt mage

Kom i form

Platt mage


En platt mage är det skönhetsideal som många vill uppnå. Både män och kvinnor tycker att en smal siluett, en platt mage eller en sexpack utstrålar hälsa, att man är i bra form och har bra kroppskännedom. Särskilt i dag där antalet överviktiga stadigt ökar, är en platt mage något som man gärna vill kunna visa upp på stranden.Hur får man en platt mage?

Många fitnessrådgivare rekommenderar en stort satsning på intensiv magmuskelträning, men ofta glömmer de bort den mycket viktigare delen: hälsosam, måtlig kost och regelbunden träning som bränner kalorier. Om du endast tränar dina magmuskler kommer du bara att se resultat om du redan från början är väldigt smal. Personer med en något större midjemått kan till och med få känslan av att magen blir större eftersom själva bukväggen växer. För att gå ner i vikt måste man bränna kalorier, något som magträning i sig inte gör särskilt effektivt.

När magen är täckt med fett - vilket egentligen är normen eftersom fettreserver är viktiga för kroppens energireserver för perioder då mindre mat är tillgänglig, men i dagsläget är det helt enkelt näring i överflöd - rekommenderas fettförbrännande träning. Det taskiga med det hela är att de “finste” magmusklerna syns först när man uppnår 15% eller lägre kroppsfettandel. Det innebär alltså att du måste gå ner i vikt och förbränna fett för att kunna stoltsera med magrutor. Kroppen tar endast av sina fettdepåer när den verkligen behöver det dvs. när du fått i dig färre kalorier än vanligt. Denna "negativ energibalans" kan uppnås t.ex. genom att träna, äta minder eller en kombination av både och.

Tränade magmuskler ser inte bara bra ut utan förbättrar också hållningen.

Magmusklerna tillhör kroppens kärnmuskler och hjälper till att stabilisera ryggraden och ryggen. Mer än allt annat är den tvärgående bukmuskeln ansvarig för att ge dig en platt mage. Den skapar det understa lagret av alla magmuskler och bildar tillsammans med de sneda magmusklerna vår midja, och jobbar tillsammans med de övriga magmusklerna med att upprätthålla bäckenet. Det andra steget i din “platt mage träningsplan” bör därför ägnas åt magträning som belastar alla magmuskler lika mycket.

Hur tränar jag för en platt mage?

Du kan antingen välja att träna med magtränaren eller att träna själv hemma utan utrustning. Magtränaren har fördelen att den mimimerar risken för felaktig belastning eftersom du är begränsad i din rörelse. Generellt kan magrullare (stödjer upprullningsrörelser medan överkroppen är liggande) och benlyftanordningar (imiterar benlyft) hjälpa, då båda typer av magtränare effektivt tränar de raka och laterala magmusklerna.

Om du väljer att köra magövningar utan utrustning rekommenderar vi situps och du kan ta stöd med underarmen och luta kroppen i sidoläget för att variera övningen.

Viktigt: Slutför alltid din magträning med konditionsträning, t.ex. på en crosstrainer. Konditionsträning på en crosstrainer förbränner inte bara en mängd kalorier, utan med upprätt hållning under träning aktiveras även alla magmuskler. Med regelbunden konditionsträning når du dina drömmars platta mage eller sexpack snabbt och långsiktigt, till skillnad från korta intensiva träningsfaser eller dieter.


Följande maskiner ger optimala möjligheter för att träna en platt mage:


HAMMER Magtränare AB Sensation
HAMMER Magtränare AB Sensation

Träningstips: Utför crunches långsamt och försök att dra naveln in mot ryggraden. På så sätt spänner du musklerna lite extra och får bättre definition utan att bygga upp massa. Obs! Håll huvudet rakt och titta uppåt.


visa


HAMMER Magtränare AB-Roller
HAMMER Magtränare AB-Roller

Träningstips: Träna långsamt och kör få repititioner. På så sätt aktiverar du den inre bukväggen, som tillsammans med magmusklerna hjälper till att göra magen plattare.


visa


FINNLO by Hammer Crosstrainer Loxon XTR
FINNLO by Hammer Crosstrainer Loxon XTR

Träningstips: Håll dig fast vid de stationära handtagen och sänk rumpan bakåt och neråt upprepat under ett par minuter. Det hjälper dig att aktivera alla benmuskler, bränna fler kalorier och tona benen.


visaTillbaka till översikten

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00