upp

Vi förbereder dig ordentligt inför skidsäsongen

Träna rätt

Skidgymnastik var i går - vi förbereder dig ordentligt

Vi förbereder dig ordentligt inför skidsäsongen

Skidåkning är roligt!

Äntligen är vintern här – fjällen har fått sin första snö och skidanlägningarna har öppnat sina backar. För att du ska klara dig skadefri genom skidsäsongen kommer vi här att ge dig alternativ till den traditionella skidgymnastiken och ge dig tips på optimala förberedelser. Skidåkning aktiverar i stort sett kroppens alla muskler och starka ben samt stark core är de muskler som används mest. På grund av den konstanta växlande fram och tillbaka mellan olika tyngdpunkter krävs kontrollerade rörelser, bra reaktionsförmåga och tränade muskler.

Skidåkning kräver bra kondition. Speciellt skidåkare som endast åker skidor eller snowbord ett par gånger per säsong måste vara väl förberedda för att orka samt inte skada sig i backen. Vi visar dig här bra träning för hela kroppen så att din skidsäsong håller sig fri från muskelvärk och skador.

Perfekt förberedd för skidåkning

Innan du ger dig ut i backen bör du värma upp för att förhindra skador samt öka din prestation. Ett sätt att träna uthållighet och benmuskler samtidigt är 10-15 minuters uppvärmning på en motionscykel. Om du vill också vill träna överkroppen så är uppvärmning på en crosstrainer ett perfekt alternativ.

För att du ska stå säkert på dina skidorna eller din snowboard behöver du kraft i benen och bålen. Träning med kettlebells ger dig snabba och effektiva resultat och är därför utmärkt som förberedande träning för skidåkning. Kettlebells ger möjlighet till mångsidig träning för hela kroppen och förbättrar samtidigt din kondition. Under träningen aktiveras muskler och muskelfiber speciellt i bålen då kroppen arbetar hårt för att behålla stabiliteten, något som är viktigt under själva skidåkningen.

Skidövningar i vardagen

Även i vardagen finns det situationer där du kan tillsätta träning för att förbereda dig inför skidåkning. Börja morgonen med balansträning genom att stå på ett ben medan du borstar tänderna. För att avancerat optimera balansen och musklerna som balansträning tränar, så kan du stå på ett ben på en ihoprullad träningsmatta. Förbättra uthålligheten genom att springa i trappor eller att tänka på extra vardagsmotion och lämna bilen hemma så mycket som möjligt.

Rätt kost för uthållighet i backen

Förutom bra förberedelser så hjälper en balanserad kost dig att få tillräckligt med energi för skidåkning.

Frukost fungerar som en viktig grund. Kickstarta dina morgnar med havregrynsgröt med frukt och ett glas mjölk. Om du vill ha en mer proteinrik frukost så är ägg och bacon eller chiapudding bra alternativ. Drick gärna fruktjuice för att få i dig lite naturligt socker men undvik kaffe och te.

Till lunch måste du främst äta kolhydrater för att täcka ditt energibehov.Skidåkarinformation

De hittas i pasta, potatis eller bröd. Undvik pommes frites eller annan fet mat som lägger sig tungt i magen och kräver mycket energi för att smälta.

Som mellanmål passar det bra med frukt, fullkornskex eller energibarer.

Liksom med all sport är det också vid skidåkning viktigt att dricka tillräckligt, eftersom du kommer att svettas – även om det är kallt.

Kvällsmåltiden bör bestå av fisk eller kött samt en mängd olika hälsosamma kolhydrater (t.ex. fullkornsris) och grönsaker eller sallad. Det ger dig kraft för nästa dag.

För många avslutar en lyckad skiddag med after ski och glögg. I backen borde du undvika alkohol eftersom det är den vanligaste orsaken till skidolyckor. Först känns det väldigt uppfriskande, men i det långa loppet blir du trött och koncentrationsförmågan minskar.

Om du ändå kvällen före druckit mer än planerat så börja dagen med en varm kycklingsoppa. Det skyddar magen, ger kroppen de salter och mineraler den förlorat och kompenserar bristen av vätska.

Näring för skidåkning

Fettbrännande skidåkning

Finns det egentligen något bättre än att ha roligt i naturen med sport som har hög kaloriförbrukning? Skidåkning är en perfekt träningsform då man är i ständig rörelse med hela kroppen och man tränar både muskelstyrka och uthållighet. En person som väger 60 kilo bränner under 30 minuters skidåkning cirka 180 kalorier, med 80 kg kroppsvikt 250 kalorier.

Vintern är här och du är inte beredd ännu? Börja då med din träning! Den rätta utrustningen hittar du i vår webbshop.


Om du har några frågor om övningarna eller vill förbereda dig mer intensivt kan du alltid kontakt våra fitnessexperter. De kan ge dig fler träningstips och rekommendationer för lämplig utrustning.


Tillbaka till översikten

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00