upp

Varför gå gymmet? Så håller du dig i form hemma!

Träna rätt

Så håller du dig i form hemma!

Varför gå gymmet? Så håller du dig i form hemma!

Träningstrend träna hemma

Hör du till de som gärna skulle träna mer? Grattis! Det är en riktigt bra plan – som tyvärr ofta hindras av utomstående omständigheter eller inre kval. Det finns nästa alltid en ursäkt till att inte komma iväg till träningen: allt från “i sånt ruskigt väder är det ju ingen som går utanför dörren” till att “jag hittar ingen barnvakt” till att “på måndagar är det alltid smockfullt på gymmet”. Men det behöver inte vara så svårt – det finns ett enkelt sätt att slippa alla ursäkter och komma igång med träningen. Att träna hemma är den nya mega trenden 2016.

Fördelarna med att träna hemma

Att träna hemma har många fördelar mot att träna på gymmet. “Vardagsrumsträning” är helt enkelt en bra idé.

Fördel 1: Att träna hemma är individuellt

När du har träningsmaskiner hemma, kan du träna precis som du vill i lugn och ro. Du måste inte vänta på att någon annan ska bli klar, dela svettiga säten med andra, och plågas av högljud diskomusik. Du kan koncenterear dig på det som verkligen räknas: din kropp och ditt välbefinnande.

Fördel 2: Att träna hemma är billigare

Oavsett hur lågt pris du blir erbjuden att gå med i ett gym så är det i princip alltid dyrare än om du har egna maskiner hemma. Du betalar 12 månader om året, och om det skulle hända, vilket det ju tyvätt ofta gör, att du inte hinner så ofta som plannerat blir det bortkastade pengar. Om du investerar i att ha maskiner hemma kan du planera din tid bättre och se till att du verkligen kommer till att träna. Dagens maskiner är byggda med riktigt hög kvalite och håller länge.

Fördel 3: Att träna hemma är sunt

Med moderna träningsredskap kan du effektivt träna alla 5 grundmotoriska rörelser: rörlighet, koordination, snabbhet, kraft och uthållighet. Om du träna alla 5 områdena tillräckligt kommer du inte bara att känna dig sund utan även vara optimalt rustad för vardagens alla belastningar. Att springa efter busen är inte längre någon utmaning, att lyfta en läsk/ölback är hur lätt som helst och du rubbas inte längre av stressen på jobbet.

Träna hemma med eller utan träningsmaskiner – roligt och ger resultat

Det har aldrig varit så kul att träna hemma som just nu: tack vare moderna träningsmaskiner och en mängd olika träningsvarianter är hemmaträning lika varierad som den är lyckad. Vi ger er en lite inblick in månfalden av ett hemma gym.

1. High Intensity Training (HIT- träning)

HIT-träning har varit en stor hype de senaste åren. Enligt studier uppnår man snabba och effektiva träningsresultat med korta, intensiva träningspass. En HIT-träningsenhet består av omväxlande enheter med måttlig till väldigt intensiv belastning. Kroppen drar nästan uteslutet energie från enegiereserver i musklerna och kolhydratsreserver. Den såkallade “efterbränningseffekten” sparkas igång av den höga intensiteten, vilket innebär att kroppen förbränner kalorier även långt efter att du avslutat ditt träningspass.

Så här kan ett HIT-träningspass se ut hemma:

Börja med att värma upp kroppen med ett kort pass på en ergometer. Träna sedan ett antal intervaller och växla mellan måttlif och väldigt intenstiv belastning – exempelvis så här:

 • 3 minuter måttlig intensitet (ca 70% av maxpulsen)
 • 30 sekunder maximal belastning
 • 2 minuter lätt till måttlig intensitet
 • 30 sekunder maximal belastning

Funktionell träning utan vikter

Under funktionell träning tränar du kroppen med komplexa övningar, under vilka flera olika muskelgrupper aktiveras samtidigt. Det är korta träningsenheter som bär med sig en mängd fördelar – du förbättrar din koordination, uthållighet och snabbhet samtidigt som du har mer kraft i vardagen.

En funktionell träningsenhet kan se ut så här:

 • 2 x 15 jumping jacks som växlas av med 2 x 15 burpees. 30 sekunders paus efter varje omgång. Det värmer upp kroppen och sparkar igång omsättningen.
 • 2 x 15 armhävningar som växlas av med knä kryss. 30 sekunders paus efter varje omgång. Du tränar överkroppen och magmusklerna.
 • 2 x 15 knäböj med utfallssteg som växlas av med 2 x 15 höftlyft. 30 sekunders paus efter varje omgång. Du tränar benmusklerna och hela rumpmuskulaturen.


Cirkeltraning styrketraning


Bio Force cirkelträning

Cirkelträning kommer du säkert ihåg från skoltiden. Den jobbiga träningen ses idag som effektiv powerträning – och det är den perfekta träningen att göra hemma. Med cirkelträning kan du öka din allmäna hälsa, kraft och förbättra din muskulatur. Du kan även öka på din ämnesomsättning. Vi rekommenderar extra effektiv och omvälxnande cirkelträning på vårt FINNLO by HAMMER Bio Force Hemmagym Exempelvis med följade övningar:

 • Benböj och bensträck
 • Bröst
 • Tricep- och bicepcurls
 • Ryggdrag
 • Axeldrag
Med 1-2 runder och 20-25 repititioner per omgång kan du komma i riktigt bra form med träningsenheter på så lite som 15-25 minuter.

Kraft och uthållighetsträning på en roddmaskin

Att ro är väldigt sunt och håller hela kroppen i bra form. Det är bara tråkigt att roddsäsongen är väldigt kort. Som tur är finns det sedan längre riktigt bra roddmaskiner för hemmet, som du kan använda 12 månader om året utan problem. Kika närmare på vår HAMMER Roddmaskin Cobra XT: om du väljer att träna regelbundet med den här skönheten kommer du att bättra på din uthållighet, få definerade muskler och en vältränad kropp.

Hälsosam uthållighetsträning på en ergometer

Tåkigt väder? Mörkt ute? Det spelar ingen toll – om du har en ergometer hemma kan du cykla hur mycket du vill! Du kan cykla ifrån övervikt, högt blodtryck och den allmänna tröttheten utan att ens behöva gå hemifrån. Vår bästsäljare Ergometer Exum erbjuder effektiv och skonsam träning som sätter igång din uthållighet. Tack vare den bekväma gel sadeln kan du köra långa träningspass utan att bli stel. Redan efter ett par veckor kommer du märka hur motiavtionen stiger och kroppen mår bättre.

Komplett träning med kettlebells

Kettlebells ser väldigt tråkiga ut när man först tittar på dem men har väldigt mycket att erbjuda. De för med sig en mängd hälsokomponenter som att träna upp kraft och uthållighet, hjärt- och kärlomloppet, flexibilitet och kroppsbehärskning. Kettlebells stärker och stabiliserar bålen och bygger snabbt upp muskler. Tack vare de fria övningar man kan göra med kettlebells blir det perfekt vardagsträning.

Superhjältesträning: Thor

Du vill ha en riktig superhjälteskropp – något som liknar Chris Hemsworth i “Thor”? Då är vår superhjältesträning precis det du behöver. Den hjälper dig att bygga starka armar och en snygg överkropp på nolltid. Med hjälp av överkroppsinriktad cirkelträning kan såväl nybörjare som vältränade uppnå synbara resultat.

Kolla in vår superhjältesträning här.

Träningsprogram på nätet: hjälpsamt eller bara en hype?

De senaste två åren har det börja poppa upp mängder av träningsprogram på nätet. Preics som vanliga gym betalar man ofta månadsavgifter för att delta. Men har du verkligen samma nytta som om du skulle besöka ett vanligt gym? Ja och nej. Om du loggar in flera gånger i veckan och genomför dina utmaning kommer du säkerligen att se resultat. Dock är det många som har samma problem att hitta motivationen som att gå till ett vanligt gym och blir på så sätt passiva användare. För det flesta av oss är det lönsamare att investera i att ha en egen träningsmaskin istället för att betala för en tjänst som man kanske aldrig använder. Det är garanterat bättre motivation att ha en maskin i vardagsrummet än att bara kolla på och försöka apa efter en video på nätet.

Tillbaka till översikten


Superhjältesträning Thor cirkelträning

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00