upp
Kundjänst

HAMMER-Kundjänst
Våra experter är alltid glada att hjälpa till, så om du har några frågor gällande våra produkter eller vill beställa över telefon, kontakta våra fitnesstränare eller produktrådgivare på telefon eller per email.

Service & Råd

Telefon: 010-2007800
Måndag - Fredag: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00

Email:
Har du frågor som berör våra produkter:
produkt@hammer-traning.se

Alla andra frågor:
info@hammer-traning.se

12 månaders extra garantiförlängning!*
Varukorgen (0)
0,00 kr
Perfekt hemmaträning

Service & Råd: 010-2007800 (Må. - Fr.: 09.00 - 17.00)

Hemmalagad proteinbar

Hälsa & Näring

Fitnessbar

Hemlagat: så här bakar du en proteinbar

Den korrekta kompositionen av näring med en högre andel protein och färre kolhydrater spelar en avgörande roll för hälsan. Förrutom att äta kött och mjölkprodukter för att få i sig nog med protein kan det vara bra att öka proteinintaget med hjälp av t.ex. proteinbarer. Även för vegetarianer är detta en bra källa för protein, och trots att det idag finns många olika sorter att köpa på marknaden kan det vara en bra idé att prova på att baka själv, speciellt om man föredrar att försäkra sig om att man äter nyttigt och reglerat.

Bra ingredienser för hemlagade godsaker

Det viktigt att välja rätta ingredienser när du vill baka proteinbarer, och de flesta finns tillgängliga i din lokala mataffär. Proteinbarer är oftast baserade på havregryn, som innehåller värdefulla fiber, hela ägg, eller om du vill minska fetthalten, kan du använda bara äggvitan. För att göra en riktigt energi-packad proteinbar behöver du även ett proteinpulver som kallas för vassle (whey på engelska), och som kan handlas online eller i vissa specialaffärer. När du väl handlat de nödvändiga ingredienserna, går det enkelt och snabbt till att röra ihop dina egna, hemlagade proteinbarer.

Recept på hemlagade proteinbarer

Ingredienser:

  • 100g havregryn
  • 30g quinoa
  • 250g mager kvarg
  • 30g vassle (proteinpulver)
  • 30g hackade hasselnötter
  • 50g russin
  • 50g smält smör eller margarin
  • 100g honung

Beredning: Blanda alla ingredienser väl tills du har en trögflytande massa. Sprid ut massan på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i 175°C i ca 10 minuter. För en stor bakplåt kan det behövas dubbel sats.

Hemlagade proteinbarer: att välja rätt proteinpulver

Den viktigaste ingrediensen i din hemlagade proteinbar är proteinpulvret du väljer. Det måste vara av en hög kvalitet, och bestå mestadels av vassleproteinkoncentrat. Det kan beställas online eller köpas i en specialbutik. De bästa vassleprodukterna innehåller inte sötningsmedel eller tillsatser, och har en hög grad av BCAA aminosyror, väsentliga för muskelutveckling.

100 gram Body Attack vassleprotein innehåller ca 17,6 gram BCAA . Proteinpulvret bör heller inte innehålla mycket kolhydrater eller fett, helst mindre än 10 gram kolhydrater per 100 gram pulver. Vissa produkter som t.ex. MET-Rx Supreme Whey innehåller mindre än 4 gram kolhydrater. Om du själv bakar dina proteinbarer kan du lätt integrera nödvändiga kompletterande kolhydrater som t.ex. havregryn, nötter eller russin.

Proteinpulver erbjuds också i många olika smaker, t.ex. kan du välja mellan vanilj eller choklad, men du kan givetvis även välja att själv smaksätta dina barer med t.ex. vaniljpulver o.s.v.

Hemlagade powerbarer: täcker högre kolhydratbehov

För hälsosam viktminskning och muskelutveckling är proteinbarer ett bra val. För de som vill fylla upp sina kolhydratbehov t.ex. inför ett maratonlopp - är det bästa valet att själv baka powerbarer.

Recept på hemlagade powerbarer

Ingredienser:

  • 100g havregryn
  • 150g fullkornsmjöl
  • 60g smält smör eller margarin
  • 30g russin
  • 100g riven kokos
  • 60ml vatten
  • 100g honung
  • 3 msk sesam

Beredning: Rör ihop samtliga ingredienser och tryck ner i en smord ugnsform. Skär i rektangulära bitar och grädda i 200°C i ca 15 minuter.

Slutsats: Det är både snabbt och enkelt att göra dina egna protein- eller powerbarer som förser dig med de viktigaste näringsämnena. Dessutom smakar det så mycket bättre när du själv har ägnat möda åt att baka dem, precis som du vill ha dem...


Tillbaka till översikten

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00