upp

Superfood chiafrön: små frön, stor effekt!

Hälsa & Näring

Superfood Chiafrön

Superfood chiafrön: små frön, stor effekt!

En ny – egentligen väldigt gammal – superfood erövrar för närvarande idrottares och hälsomedvetna personers hjärtan: chiafröna.
Inte konstigt, eftersom dessa små svarta korn har det i sig. De är fullmatade med omega-3-fettsyror, värdefullt protein, vitaminer, antioxidanter och mineraler. Med andra ord är de en äkta hälso- och fitnessbooster – och det visste redan de gamla aztekerna och mayaindianerna.

Chiaväxten kommer från Mexiko, där dess frön i många århundranden har varit en viktig näringskälla som förr i tiden till och med var dyrare än guld.
För övrigt bär den kransblommiga växten det botaniska namnet Salvia columbariae (eller Salvia hispanica) och är därmed besläktad med vår lokala salvia.

Den som regelbundet äter chiafrön förbättrar sin hälsa och ökar sitt välbefinnande på många sätt: chiafrön innehåller till exempel 18 till 23 % värdefullt protein och vitamin A, niacin, tiamin, riboflavin, mineralerna kalcium, fosfor, kalium, zink och koppar samt ett stort antal antioxidanter.

Chiafröna renar tarmen, hjälper tack vare fibrerna till med matsmältningen och hjälper mot halsbränna. Dessutom kan de ge ett klarare sinne och verka stämningshöjande.

Omega-3-fettsyrorna hjälper immunsystemet och främjar kommunikationen mellan hjärncellerna genom att öka synapsernas aktivitet. Eftersom kolhydraterna från chiafröna avsöndras långsamt hjälper de också till att reglera blodsockernivån, vilket resulterar i långvarig mättnad och förhindrar att du plötsligt blir vrålhungrig. På så sätt försörjs kroppen länge med energi.

Det faktum att de gamla mayaindianerna även uppskattade chiafröna på grund av deras hälsofrämjande effekt, indikerar själva namnet "chia", vilket härstammar från mayaordet "chiabaan" och betyder "stärkande". De amerikanska urinvånarna åt till exempel en handfull chiafrön när de var tvungna att gå särskilt långa sträckor.

Chiafrön

Inte undra på att de svarta små kornen blir alltmer populära hos idrottare. Om du letar efter ett allsidigt hälsotillskott som hjälper såväl kroppen som sinnet, bör du regelbundet äta en liten sked med chiafrön. Rör till exempel ner dem i müslin eller blötlägg dem i vatten och drick.


Tillbaka till översikten

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00