upp
19 artiklar
per sida
Rutnät Lista
 • Ordning
  • Pris
  • Ny
19 artiklar
per sida
Rutnät Lista
 • Ordning
  • Pris
  • Ny

Små träningsredskap

Foam rollers, tubes eller träningsband är praktiska små träningshjälpmedel. Det är länge sedan handredskapen bara användes på MRL-passet. Det går snabbt att lägga ut träningsmattan i vardagsrummet och köra igång ett träningspass hemma. På så sätt kan man enkelt göra sina favoritövningar framför TV:n på kvällen.

Efter träningen går det snabbt och enkelt att stuva undan de små träningsredskapen. Förvarar man dem i en låda eller i en garderob går det snabbt att plocka fram dem till nästa pass. De som gillar att vara ute i friska luften kan ta med sig handredskapen ut för att träna i trädgården eller i en park.


Vad är små träningsredskap?

Små träningsredskap är den perfekta utrustningen för hemmaträning eller träning ute i friska luften. De små handredskapen används ofta på gym vid aerobicpass eller MRL-pass. Det är ofta mycket lätta och smidiga redskap som är enkla att hantera och därmed passar så gott som alla. Hit hör till exempel:

 • Träningsband och träningstubes
 • Gymbollar
 • Balanskuddar
 • Foam rollers
 • Armhävningshandtag
 • m.fl.

Idag hör man ofta begreppet ”Functional Training”. Det är träning med hjälp av den egna kroppsvikten. För detta finns en mängd små träningsredskap som exempelvis armhävningshandtag. Därmed får man många olika typer av övningar för att träna vissa muskelområden.


Vem kan träna med små träningsredskap?

Det stora urvalet av små träningsredskap innehåller passande utrustning för alla sorters träning. Oavsett om man är nybörjare eller proffs, gammal eller ung, så finns rätt utrustning beroende på vilket mål man vill uppnå. Därtill kommer ett oändligt antal övningsvarianter. Det innebär att både erfarna idrottare och rena nybörjare kan hitta rätt övning med samma träningsredskap.

Exempel:
Träningsmattan kan användas på många olika sätt. Nybörjare börjar med grundövningar som crunches, avancerade börjar direkt med mer komplexa övningar. Och det bästa är att alla kan öka sin individuella träningsnivå i sitt eget tempo. Man kan göra fler upprepningar eller en mer komplex övning – det finns många sätt att höja svårighetsgraden.

Träningsmatta

Magtränaren hör till de träningsredskap som är lite mer avancerade. Men även här kan man träna mycket varierat. Nybörjare böjer på knäna och rullar framåt så långt det går med magtränaren. Avancerade rullar eventuellt lite djupare eller lyfter till och med upp knäna. Om det inte räcker kan man öka upprepningarna eller hålla övningen en stund. Möjligheterna är obegränsade.

Magtränare

Vad kan träning med små träningsredskap ha för nytta?

Träning med små träningsredskap skiljer sig framför allt mot träningsmaskiner genom att fler muskler används samtidigt. Träning vid maskiner gör att kroppen stöttas upp, så att önskade muskler kan tränas isolerat. Det är en perfekt metod om man vill bygga upp muskler. Vid bröstpress stöttas till exempel ryggen med ett ryggstöd.

Övningar med fria vikter kräver däremot alltid att flera muskler samarbetar. Armhävningar tränar till exempel inte bara bröstmusklerna. Mag-, skulder- och även benmuskulaturen hjälper till att hålla kroppen stabil. Därmed måste det finnas en viss grundaktivitet i kroppen när man tränar med små redskap.

Det är särskilt bra för sensomotoriken, det vill säga koordination och balans. Tack vare samspelet mellan flera muskelgrupper räcker det att träna 30–60 minuter för att förbränna många kalorier. Utbytet mellan nerver och muskulatur spelar en stor roll för förbättringen av koordinationen. Ett väl fungerande samspel mellan nerver och muskler är en förutsättning för en fungerande motorik.

Genom den ständiga aktiviteten i kroppen vid övningar med små träningsredskap får man dessutom en förbättrad kroppsuppfattning. Kroppens rörelser och reaktioner förbättras hela tiden.

Träning med små träningsredskap kombinerar styrka och uthållighet och stärker dessutom lederna. Det beror på att de flesta övningarna involverar flera leder. Det innebär att inte bara knäleden utan även fot- och höftleder måste arbeta under en övning. Om man upprätthåller vald intensitet i övningen under en viss tid förbättras både styrkan och uthålligheten.

Det gäller oavsett om man vill gå ner i vikt, stärka ryggen eller komma i form rent allmänt. Träning med små träningsredskap bidrar till att uppnå dessa träningsmål. Och var och en bestämmer själv sitt träningstempo och sin träningsintensitet. Det finns så många variationer att det aldrig blir långtråkigt.


Översikt små träningsredskap

Vilka små träningsredskap passar mig?

Till att börja med är det viktigt att ta reda på vilka träningsmål man har och i vilken form man är. Vi rekommenderar alla som vill börja med små träningsredskap följande utrustning:

Det stora urvalet gör dock att en del frågetecken kan kvarstå. Du är alltid välkommen in till våra Shop-in-Shops i Budo & Fitness butikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Våra träningsexperter kan hjälpa dig att hitta rätt utrustning på plats. Samtidigt kan du utförligt prova och testa träningsredskapen. I en trevlig miljö tar sig vårt specialistteam den tid som du behöver.


HAMMER Expertrådgivning (+4973197488518)

Vårt serviceteam består av certifierade träningsexperter och erfarna produktrådgivare. Vi på HAMMER lever och andas träning och vet vad vi pratar om. Träning och kost är något vi kan och vi tar oss gärna tid för dig. Självklart även efter att du köpt din motionscykel. Vi ser fram emot ditt samtal (+4973197488518). Kom närmare dina träningsmål redan idag – din kropp kommer att tacka dig och belöna dig med mer livskvalitet.

Online produktrådgivare

Betalsätt

Betalsätt

Rådgivare

Mån-Fre: 09.00-12.00 & 12.30 - 17.00